Aud și văd în jurul meu tot mai mulți oameni care fac multe eforturi pentru a ține pasul cu modele de Lifestyle preferate de marea majoritate a societății, să le zicem “la modă”. Un alt lucru pe care-l aud și care vine la pachet este viteza amețitoare cu care se deplasează societatea și parcă timpul nu mai ajunge pentru toate lucrurile pe care ni le propunem. Realizez ca aceste trăiri nu-mi sunt deloc străine, căci le-am simțit și eu.
Într-un context în care societatea, reclamele și programele TV promovează o idee despre ceea ce înseamnă să fii “normal”, sugerând oamenilor cum ar trebui să arate, ce casă ar trebui să dețină, ce mașină ar trebui să conducă, ce să îmbrace, descriu modalități de a face bani, de a găsi fericirea, de a face dragoste, de a găti, etc; membrii familiei descriu cum ar trebui să fie partenerul de viață, prietenii și amicii; colegii de muncă stabilesc normele la birou; practic, fiecare aspect al vieții poate fi influențat de un fel de presiune din partea celor din jur.
Fiecare individ resimte presinunea de a găsi noi concepte de viață, fiecare zi să fie o premieră cu toate îndatoririle realizate optim și pe toate palierele. Tot ceea ce se cere azi nu este nou, nou este să fie cerut unei singure persoane.
Pe langă presiune și șabloane ni se impune și viteza în care să funcționam, să ne desfășurăm activitatea și viața.
A fi ocupat a devenit parcă o emblemă, un obicei care dă un statut înalt – “oamenii ocupați sunt oameni importanți”. Oare așa să fie? 😊
Este un disc muzical al cărui titlu descrie perfect situația: “Se pare că mergem nicăieri, dar mai repede!”
Pentru a putea să ne analizăm stilul de viață este nevoie să “luăm o pauză” și să ne îndepărtăm suficient de mult. Distanța face sa fim capabili să privim și să analizăm contextul propriu de viață.
Modelele societății umane diferă de la un loc la altul, de la o epocă la alta, de la o cultură la alta, de la o țară la alta, făcând din lumea socială un mediu foarte complex și dinamic.
Fiecare cultură include o rețea oarecum diferită de modele și semnificații: moduri de a-și caștiga existența, sisteme de comerț și guvernare, roluri sociale, religii, tradiții, îmbrăcăminte, alimente, artă, comportament, credințe, valori. Ceea ce este considerat a fi un comportament uman acceptabil variază de la o cultură la alta și de la o perioadă de timp la alta.
Această tabără îți va da timp să respiri și sa găsești ritmul ideal pentru tine.
Pole pole style este peste tot pe toată insula. Ceea ce încearcă localnicii să ne învețe de cum ne văd, este că trebuie să nu ne mai grăbim, să nu ne mai agităm, să luăm lucrurile ușor. Localnicii tot repetă “pole pole” – “încet încet”. Dar pentru a vedea o parte din ceea ce se poate învăța de la aceste modele puteți citi aici.
Vă invit alături de mine și de Hilde să vă descoperiți modelul zanzibarez, în acest paradis în care oamenii trăiesc într-un ritm mult mai lent decât noi, europenii și cu multe valori diferite de ale noastre. Această experiență intră în categoria “Tabără de dezvoltare personală” și așa cum îi spune și numele are scopul de a ajuta la dezvoltarea personală a participanților.
Acest proiect nu s-ar fi putut desfășura fară implicarea unui om special precum Hilde Goett.
Completează formularul de mai jos cu datele tale și vei fi contactat în vederea clarificării posibilelor tale întrebări.
Doar apoi putem considera finalizata înscrierea.
Prin prisma formării mele profesionale (Psiholog Clinician și Psihoterapeut pentru grupuri – Psihodramă), am identificat ceea ce m-a ajutat pe mine să fiu ancorată în prezentul pe care eu mi-l doresc pentru mine, nu în trecut, viitor sau în prezentul creionat de alții.
Am înțeles că “viața este acum” și că stă în puterile mele să o fac așa cum vreau. În momentul în care am descoperit Zanzibar și “stilul de viață African” mi-a fost mult mai ușor să îmi găsesc ritmul potrivit😊. Mai exact, am văzut alte modele, cumva diametral opuse societății noastre.
Cei care mă cunosc, știu despre mine că iubesc Zanzibarul și că am fost acolo în mai multe rânduri, ultima oară am experimentat șederea pe termen lung, în mijlocul localnicilor de la care am învatat multe lucruri pentru care le raman recunoscatoare. Prietenii apropiați mai știu și faptul că în urmă cu câțiva ani urma să mă mut acolo.
Hilde s-a născut în România iar la 20 de ani s-a mutat în Germania. În prezent locuiește la Berlin și este soție, mamă și bunică. De când s-a mutat la Berlin trăiește într-o situație biculturală. În astfel de cazuri generațiile 2 si 3 au un backround de emigrant chiar dacă ei s-au născut și crescut în tara de adopție.
Pentru a-ți desfășura viața în astfel de situații este necesar să știi ambele culturi pentru a putea trece de la una la alta. Putem spune că Hilde a rămas româno-germană, lucru care îi oferă sensibilitatea potrivită pentru transpunerea unei culturi la alta, lucru necesar în această tabară. Este nevoie să traducem ceea ce vom învața acolo la condițiile din tară și la viața cotidiană.
Psihoterapeut în Psihodramă și Psihoterapeut pentru copii și adolescenți cu o experiență de peste 30 de ani. O parte foarte importantă din activitatea lui Hilde se concentrează pe formarea Trainerilor de Psihodramă, noilor Psihoterapeuți în Psihodramă și oferirea de supervizare pentru aceștia.
În perioada 2003 – 2013 Hilde a fost Președinte al “Psychodrama – Institute for Europe” – în această funcție a coordonat mai multe activități în diferite țări și a organizat multiple conferințe în Europa.