
Cu toate că prima ședință de psihoterapie care s-a desfășurat la distanță, a avut loc cu mulți ani în urmă, încă există păreri pro și contra acestui tip de psihoterapie (Wittson, Affleck, & Johnson, psihoterapie de grup prin videoconferință, anul 1961).
Una dintre cele mai intense preocupări cu privire la psihoterapia online este aceea că psihoterapeuții nu au oportunitatea de a observa în totalitate clientul – ceva care este, de obicei, parte integrantă a unei evaluări și a diagnosticului. Tonalitatea vocii, limbajul trupului și comportamentul general oferă o perspectivă asupra stării emoționale în care se află o persoană.
În ciuda preocupărilor, cercetările arată în mod constant că psihoterapia online poate fi foarte eficientă pentru multe probleme de sănătate mintală. Iată rezultatele câtorva studii:
Multi psihoterapeuți au puțină pregătire și experiență în furnizarea de ședințe de psihoterapie online și mulți au convingerea incorectă că terapiile online sunt mai puțin eficiente decât sesiunile efectuate față in față (de exemplu, Topooco et al., 2017). De fapt recenzii recente din literatura de specialitate indică faptul că pacienții și psihoterapeuții care utilizează psihoterapie prin videoconferințe, în general, dezvoltă o bună alianță terapeutică (de exemplu, Simpson & Reid, 2014) și că aceste sesiuni online nu diferă cu mult de sesiunile desfășurate fața în față (Backhaus et al., 2012; Simpson 2009).
Un studiu din 2014, publicat în Journal of Affective Disorders, a constatat că psihoterapia online a fost la fel de eficientă ca psihoterapia față-în-față pentru depresie.
În anii 2000, multe studii științifice au fost interesate de eficacitatea terapiilor psihologice online, iar rezultatele au aratat că psihoterapia online are mai mult sau mai puțin aceleași efecte benefice, precum psihoterapia față-în-față.
Indiferent de experiențele și atitudinile față de psihoterapia online, pandemia globală actuală (COVID-19) ne-a împins pe mulți psihologi să oprim brusc ședințele desfășurate față-în-față și să trecem la sedințe de psihoterapie online. Pentru încetinirea răspândirii virusului COVID-19;
oameni din întreaga lume au fost sfătuiți să se distanțeze social și să lucreze de acasă.
Se poate afirma că indiferent de nivelul nostru de experiență sau de formările pe care le avem, ne-am confruntat brusc cu un nou stil de muncă, cu tot ceea ce implică provocările tehnologiei, cu adaptarea tehnicilor folosite, etc. În tot acest proces greoi și nou (nou – cel puțin în România), am avut 2 piloni de susținere spre noua adaptare în mediul online: clienții care au avut deschide catre sedințele online și aplicațiile de tipul Microsoft Teams, Zoom, Skype, etc. Am punctat în mod deosebit aceste aplicații pentru că fară ele munca cu grupurile (dezvoltare personală, psihoterapie de grup, etc) nu ar fi fost posibilă. Nici nu vă puteți imagina cât de frumos și clar poate lucra un grup în mediul online. Beneficiul de împarțire a membrilor în camere este ceea ce de multe ori reușim cu greu să facem în varianta de lucru față în față, doar cei care au cabinete cu multe camere fizice pot face asta (lucru mai puțin întâlnit la cabinetele psihologice). Multe din activitățile care se fac la grupurile de psihoterapie presupun interacțiuni în grupuri mai mici, iar acest lucru în mediul online este facil prin aceste camera virtuale.
Psihoterapia online oferă unele beneficii în plus față de psihoterapia din cabinet (față-în-față):
- Acces usor – Persoanele din zonele rurale, cele cu dificultăți de transport, cele imunosupresate (pacienților ce urmează tratemente care scad imunitatea le este recomandat ca în perioada pandemiei sau a virozelor sezoniere să stea izolați pe cât posbil), prin psihoterapia online au oportunitatea de a-și începe/continua procesul de vindecare emoțională.
- Intimitatea – Clienții nu trebuie să-și facă griji că vor vedea oameni pe care îi cunosc în sala de așteptare. În țara noastră (din păcate) înca se mai ascunde faptul că cineva merge la psiholog.
- Dezinhibarea – oamenii se simt mai confortabili când discută despre problemele lor atunci când ședințele sunt online, se întampla mai rapid, mai direct. Poate fi mai ușor pentru unii clienti să dezvăluie informații private atunci când le impartasesc “singuri” în cameră.
- Comoditate – Mulți clienți se simt mai bine în confortul casei lor, fara a se deplasa. Pentru o persoană cu depresie este o variantă convenabilă pentru a se motiva să apeleze la ajutorul unui psiholog.
- Castig de timp – Timpul alocat participării la o ședință online este mult diminuat. În secunda aceasta ai încheiat un meeting, un film, o carte, etc și în secunda doi ești față în față cu psihologul tau.
- Libertate de mișcare – te poți muta poate în alt oraș sau tară și să îți păstrezi relația cu psihologul tău, acesta te poate “însoți” oriunde.
Cu siguranță psihoterapia online nu e pentru toată lumea. Iată câteva riscuri și potențiale dezavantaje:
- Psihologul nu poate vedea întreg corpul clientului și asta face să nu primească toate informațiile transmise prin limbajul corpului și alte indicii care îi pot ajută să ajungă la un diagnostic la fel de rapid ca în ședințele față în față.
- Pot apărea provocări ale tehnologiei: conexiune slabă la internet, apeluri întrerupte, imagini video înghețate.
- Poate fi dificil să formezi o alianță terapeutică cu cineva când întâlnirile nu sunt față în față, depinde de deschiderea fiecăruia.
- Poate fi dificil pentru psihoterapeuți să intervină în caz de criză.
- Psihoterapia online nu este destinată persoanelor cu anumite probleme sau condiții (tentative de suicid sau psihoză).
Evaluează și vezi dacă ți se potrivește.